Priljubljena kombinacija slada

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
Živijo,

prosim če se malo izdate katera je vaša priljubljena % kombinacija slada :)

Predvsem kot neizkušenega varilca me zanimajo sladi za aromo ter za telo pive.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
To je čisto odvisno kakšno pivo delaš. Če delaš PA je neko splošno pravilo 90% pale ale in 10% karamele (30-40L). Za IPA pa recimo 95% pale ale in 5% karamele. Dandanes so vsa odstopanja od tega pogosta. Jaz imam IPE rad suhe in svetle, pogosto uporabim samo pale ale slad in max 10% vienna slada. Za temna piva dodaš npr. več temne karamele, roasted barly, chocolate, black slad itd. Vse je odvisno, kaj želiš od piva.

Okusi sladu so vseh palet, od kruhastih, biskvitastih, do karamelnih, pa potem po suhem sadju in vse do čokolade, kave, zažganosti. Več kot je v pivu specialnih sladov, več bo imelo pivo nefermentabilnih sladkorjev, kar pomeni, da bo v principu pivo imelo več telesa in sladnega okusa.

Sicer se telo piva lahko dvigne tudi z dodatkom ovsenih ali ječmenovih kosmičev ali ovsenega sladu in pšeničnim sladom. Vse to tudi pozitivno vpliva na obstojnost pene.

Katero pivo konkretno pa bi delal?
 

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
Osebno imam najraje IPA...bolj hmeljanega okusa. Ampak imam vedno "problem" z okusom hmelja, ker v par tednih izveni. Sekundarna fermentacija je vedno v flašah.

Načeloma kuham v zimskem času zaradi temperature v kleti. Tako da v poletnem času ta moj pridelek ima bolj malo sledi hmelja, zato bi raje delal na aromi slada.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Osebno imam najraje IPA...bolj hmeljanega okusa. Ampak imam vedno "problem" z okusom hmelja, ker v par tednih izveni. Sekundarna fermentacija je vedno v flašah.

Načeloma kuham v zimskem času zaradi temperature v kleti. Tako da v poletnem času ta moj pridelek ima bolj malo sledi hmelja, zato bi raje delal na aromi slada.
Če bi rad da ti ostane pivo hmeljasto dišeče tudi dalj časa, dodajaj več hmelja prej recimo okrog 20 minute do konca vretja ali še malenkost prej. Aroma sicer ne bo tako močna, bo pa dalj časa zdržala ker se bolje veže v pivo. Hmelj ki ga dodaš na koncu vretja ali v dry hop, najhitreje izpuhti.
 

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
Rad bi poskušal starati pivo in ohraniti polnost okusa na račun sladov.
Zato sprašujem; vaše priljubljene kombinacije slada?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Za to se boš moral najprej odločiti za stil, ki ga želiš, potem ti lahko pomagamo. Načeloma se starajo visokoalkoholna piva, ki so po navadi tudi temna (npr. russian imperial stout, kaka belgijska močna piva itd.), ki s časom pridobivajo na kvaliteti. Sicer pa vsa sladno orientirana piva. In vsa ta piva lahko narediš z mnogo kombinacij sladov.

Če bi vprašal npr. kakšna je najljubša kombinacija sladov za npr. češki pilsner, bi ti lahko nekdo odgovoril, da ima najraje 100% pilsner slad, nekdo drug pa bi rekel, da mu je ljubše, če temu doda še 10% vienne ali municha. Na tako splošno vprašanje, kot ga ti postavljaš, ti pa jaz ne znam dati konkretnega odgovora. Odloči se za stil piva, ki ga želiš narediti, pobrskaj po Googlu, si preberi, potem pa vprašaj, kar ti ne bo jasno oz. te bo še zanimalo.